Hi folks,

I'm trying to follow the instructions for creating an EVMS-enabled root
disk, and it simply doesn't work with the SP1 installer. I'm using the
following setup:

Dell PowerEdge SC1425 server
2 x 160 Gb SATA drives

/boot 1 Gb /dev/md0 (RAID 1)
vg00 (rest of disk) /dev/md1 (RAID 1)

swap 8 Gb /dev/vg00/lv00
/ 20 Gb /dev/vg00/lv01
/var 40 Gb /dev/vg00/lv02

This has been the way i've set up all my servers since using Red Hat 8.0
(with varying volume sizes). It works fine with LVM on SLES9 & OES, but
when i use EVMS to do this instead, i get error messages saying that it
couldn't create the volumes (i haven't got the exact text at present - i
can easily reproduce this if anyone wants it).

Given the well-documented dramas that folks have had with EVMS & HP
SmartArrays, i'm assuming that this is a limitation of the YaST2/EVMS

I've used LVM for years (since AIX 3.1), but i haven't really touched
EVMS before now, so i'd appreciate someone with more EVMS experience
commenting on whether it is possible/practical to install with LVM and
then convert to EVMS later (as suggested in [1]). The OES documentation
just refers to the EVMS web site for issues relating to conversion [2],
and doesn't say anything about whether the init scripts [3], boot loader
[4], or initrd [5] are set up correctly for doing such a conversion.

When are Novell going to get the idea that when people want a server,
they want RAID 1 on the root disks, and start testing these scenarios
adequately? This is such a basic best practice that i don't understand
why anyone wouldn't do it (hardware vs. software RAID discussions
aside). I mean, you've even got them giving such bad advice as to not
use LVM, EVMS, or software RAID on the root partition [6], yet requiring
us to use EVMS in order to use NSS. What a joke!


[1] http://www.novell.com/coolsolutions/trench/15288.html
[2] http://evms.sourceforge.net/convert.html
[3] http://evms.sourceforge.net/install/activation.html
[4] http://evms.sourceforge.net/install/boot.html
[5] http://evms.sourceforge.net/install/root.html
[6] http://support.novell.com/cgi-bin/se...i?10097435.htm