I am trying to install a new primary 10.3 server into an existing zone on a Win2k8 R2 64bit Virtualised server (VM ESX 4.0).

Each time the installation continues almost to completion, but on the post installation page the install reports errors - roll-back or continue.


In the install log, everything is green, up to and including:

ZENworks services successfully installed and configured

Then the next message is:-

ConfigureAction failed!: com.novell.zenworks.datamodel.exceptions.Connectio nException: org.hibernate.exception.GenericJDBCException: Cannot open connection at com.novell.zenworks.datamodel.database.AbstractDat abaseTypeHelper.throwStandardDataModelException(Ab stractDatabaseTypeHelper.java:417) at com.novell.zenworks.datamodel.session.hibernate.Ab stractHibernateSessionImpl.handleException(Abstrac tHibernateSessionImpl.java:177) at com.novell.zenworks.datamodel.session.hibernate.Hi bernateAbstractSession.beginTransaction(HibernateA bstractSession.java:1114) at com.novell.zenworks.datamodel.session.hibernate.Hi bernateAdministratorSession.validatePassword(Hiber nateAdministratorSession.java:1153) at com.novell.zenworks.datamodel.session.hibernate.Hi bernateAbstractSession.login(HibernateAbstractSess ion.java:289) at com.novell.zenworks.datamodel.services.DirectServi ceStoreImpl.login(DirectServiceStoreImpl.java:169) at com.novell.zenworks.datamodel.utils.hibernate.Zone Creator.addPrimaryServer(ZoneCreator.java:304) at com.novell.zenworks.datamodel.utils.hibernate.Zone Creator.doWork(ZoneCreator.java:192) at com.novell.zenworks.datamodel.utils.hibernate.Zone Creator.main(ZoneCreator.java:533) Caused by: org.hibernate.exception.GenericJDBCException: Cannot open connection at org.hibernate.exception.SQLStateConverter.handledN onSpecificException(SQLStateConverter.java:103) at org.hibernate.exception.SQLStateConverter.convert( SQLStateConverter.java:91) at org.hibernate.exception.JDBCExceptionHelper.conver t(JDBCExceptionHelper.java:43) at org.hibernate.exception.JDBCExceptionHelper.conver t(JDBCExceptionHelper.java:29) at org.hibernate.jdbc.ConnectionManager.openConnectio n(ConnectionManager.java:420) at org.hibernate.jdbc.ConnectionManager.getConnection (ConnectionManager.java:144) at org.hibernate.jdbc.JDBCContext.connection(JDBCCont ext.java:118) at org.hibernate.transaction.JDBCTransaction.begin(JD BCTransaction.java:57) at org.hibernate.impl.SessionImpl.beginTransaction(Se ssionImpl.java:1294) at com.novell.zenworks.datamodel.session.hibernate.Hi bernateSessionImpl.newTransaction(HibernateSession Impl.java:30) at com.novell.zenworks.datamodel.session.hibernate.Ab stractHibernateSessionImpl.beginTransaction(Abstra ctHibernateSessionImpl.java:84) at com.novell.zenworks.datamodel.session.hibernate.Hi bernateAbstractSession.beginTransaction(HibernateA bstractSession.java:1109) ... 6 more Caused by: java.sql.SQLException: Connections could not be acquired from the underlying database! at com.mchange.v2.sql.SqlUtils.toSQLException(SqlUtil s.java:106) at com.mchange.v2.c3p0.impl.C3P0PooledConnectionPool. checkoutPooledConnection(C3P0PooledConnectionPool. java:529) at com.mchange.v2.c3p0.impl.AbstractPoolBackedDataSou rce.getConnection(AbstractPoolBackedDataSource.jav a:128) at org.hibernate.connection.C3P0ConnectionProvider.ge tConnection(C3P0ConnectionProvider.java:35) at org.hibernate.jdbc.ConnectionManager.openConnectio n(ConnectionManager.java:417) ... 13 more Caused by: com.mchange.v2.resourcepool.CannotAcquireResourceE xception: A ResourcePool could not acquire a resource from its primary factory or source. at com.mchange.v2.resourcepool.BasicResourcePool.awai tAvailable(BasicResourcePool.java:1319) at com.mchange.v2.resourcepool.BasicResourcePool.prel imCheckoutResource(BasicResourcePool.java:557) at com.mchange.v2.resourcepool.BasicResourcePool.chec koutResource(BasicResourcePool.java:477) at com.mchange.v2.c3p0.impl.C3P0PooledConnectionPool. checkoutPooledConnection(C3P0PooledConnectionPool. java:525) ... 16 more


On continue,

Services start up and then the system status check runs and reports "There appears to be a severe problem with one or more components.

No Server object is created in the Zenworks DB & I do not appear to be getting errors on the existing servers or at the SQl Server.

At this point I restored back to a saved VM snapshot & repeated using a different SA account but with got the same result.

I have tried pointing another primary server as opposed to the first Primary server, but that gives csr export errors and fails.


Can anyone point to where my problem might lie.


Thanks in advance.