Hi,
just tried to upgrade ZCM11 SP1 to SP2 but I ran into problems with the database.
The servers are virtual so I made a snapshot before starting the upgrade. Since the upgrade failed I reverted to the snapshots but I saved the logfile.
The upgrade starts upgrading the schema and that's all the upgrade does. It stops after the schema are upgraded and says that the upgrade is done but there were some errors.
It only takes a minute until it happens.

The log file:
0000SetEnvironmentConfigureAction complete!11333832700481Unknown DeviceServer Install 0000DetectDBMigrationRequiredConfigureAction complete!21333832751091Unknown DeviceServer Install 0000Name: to-sles-zcm-database is reachable at port 263811333832751411Unknown DeviceServer Install 0000launchIsAdminCheck returned: User: Administrator @INFO@Administrative credentials have been verified.@ 11333832791131Unknown DeviceServer Install 0000Upgrade GUID: 5011020000fc5000000000201203072321333832805957Unkn own DeviceServer Install 0000DetectSystemUpdateNameConfigureAction complete!21333832805994Unknown DeviceServer Install 0000SU not available in zone.11333832806161Unknown DeviceServer Install 0000the value of isFirstPrimaryStatus:true11333832806165Unknown DeviceServer Install 0000ValidateIsFirstPrimaryConfigureAction complete!21333832806176Unknown DeviceServer Install 0000ValidateParallelUpgradeConfigureAction complete!21333832806394Unknown DeviceServer Install 0000Time difference between server and DB : 011333832806555Unknown DeviceServer Install 0000Time is synchronized between server and database : OK11333832806562Unknown DeviceServer Install 0000ValidateTimeSyncConfigureAction complete!21333832806577Unknown DeviceServer Install 0000CheckAlreadyUpgradedConfigureAction complete!21333832806644Unknown DeviceServer Install 0000Determining the list of unsupported servers.11333832820080Unknown DeviceServer Install 0000Zone has servers of supported versions11333832820096Unknown DeviceServer Install 0000Determining the list of unsupported managed devices.11333832820103Unknown DeviceServer Install 0000Zone has managed devices of supported versions11333832820120Unknown DeviceServer Install 0000DetectDevicesVersionInZoneConfigureAction complete!21333832820138Unknown DeviceServer Install 0000CheckUnsupportedOSInZoneAction complete!21333832935882Unknown DeviceServer Install 0000LicenseInfoMap : {com.novell.zenworks.zcm=ACTIVE, com.novell.zenworks.wai=DEACTIVATED, com.novell.zenworks.ZESM=DEACTIVATED, com.novell.zenworks.zpm=DEACTIVATED, com.novell.zenworks.zam=DEACTIVATED, com.novell.zenworks.ulai=DEACTIVATED}1133383293596 8Unknown DeviceServer Install 0000DetermineLinceseStateConfigureAction complete!21333832935995Unknown DeviceServer Install 0000ClearZENworksPropertiesConfigureAction complete!21333832981392Unknown DeviceServer Install 00001 instances of process zicon found.11333832981723Unknown DeviceServer Install 0000StopZIconProcessConfigureAction complete!21333832981783Unknown DeviceServer Install 0000Launching StartConfigureAction externally11333832982002Unknown DeviceServer Install 0000StartConfigureAction complete!11333833018229Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell ZENworks Service Monitor is running...11333833018279Unknown DeviceServer Install 0000Novell ZENworks Service Monitor is NOT running.21333833018318Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if ZEN_DATABASE is running...11333833018331Unknown DeviceServer Install 0000The ZEN_DATABASE daemon does not exist21333833018349Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell ZENworks Management Agent is running...11333833018361Unknown DeviceServer Install 0000Novell ZENworks Management Agent is NOT running.21333833018384Unknown DeviceServer Install 0000There was no service information found for Novell ZENworks Remote Management Agent11333833018397Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell ZENworks Server is running...11333833018410Unknown DeviceServer Install 0000Novell ZENworks Server is NOT running.21333833018456Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell ZENworks Loader is running...11333833018469Unknown DeviceServer Install 0000Novell ZENworks Loader is NOT running.21333833018516Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if CASA Authentication Token Service is running...11333833018529Unknown DeviceServer Install 0000CASA Authentication Token Service is NOT running.21333833019586Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell ZENworks Preboot Service is running...11333833019628Unknown DeviceServer Install 0000Novell ZENworks Preboot Service is NOT running.21333833019696Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell ZENworks Preboot Policy Service is running...11333833019710Unknown DeviceServer Install 0000Novell ZENworks Preboot Policy Service is NOT running.21333833019740Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell TFTP Service is running...11333833019755Unknown DeviceServer Install 0000Novell TFTP Service is NOT running.21333833019786Unknown DeviceServer Install 0000Checking to see if Novell Proxy DHCP Service is running...11333833019799Unknown DeviceServer Install 0000Novell Proxy DHCP Service is NOT running.21333833019830Unknown DeviceServer Install 0000LogViewerConfigureAction complete!11333833069184Unknown DeviceServer Install 0000UpdateSUStatusConfigureAction complete!21333833071921Unknown DeviceServer Install 0000Attempting to update SU stage.11333833071936Unknown DeviceServer Install 0000Set the status of SU to : GLOBAL_PRE_ACTIONS successfully11333833071985Unknown DeviceServer Install 0000UpdateOpaqueDataConfigureAction complete!21333833072010Unknown DeviceServer Install 0000Launching Pre-Global actions externally11333833072029Unknown DeviceServer Install 0000isZoneAuthConfigureAction:false21333833072045U nknown DeviceServer Install 0000Exception while upgrading database schema. com.novell.zenworks.systemupdate.exceptions.System UpdateException: Unable to update database schema at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.PreGloba lAction.execute(PreGlobalAction.java:166) at com.novell.zenworks.configure.actions.ExecutePreGl obalConfigureAction.configure(ExecutePreGlobalConf igureAction.java:134) at com.novell.zenworks.configure.actions.ExecutePreGl obalConfigureAction.main(ExecutePreGlobalConfigure Action.java:161) Caused by: com.novell.zenworks.datamodel.exceptions.InternalD ataModelException: Error executing SQL: WHILE EXISTS ( select acoTags.id from zACOContentTypeTags acoTags , INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoTags.id = acoType_temp.id ) BEGIN DELETE from INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoType_temp.id in ( select top 1000 acoTags.id from zACOContentTypeTags acoTags , INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoTags.id = acoType_temp.id order by acoTags.id ) END INSERT INTO zACOContentTypeTags SELECT id ,ContentType , 0 FROM INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoType_temp.ContentType is not null at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQLStatements(SQLExecutor.java :151) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQLStatements(SQLExecutor.java :84) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQL(SQLExecutor.java:71) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.PreGloba lAction.execute(PreGlobalAction.java:133) ... 2 more Caused by: java.sql.SQLException: [Sybase][JDBC Driver][SQL Anywhere]Syntax error near 'where' on line 5 at sybase.jdbc4.sqlanywhere.IIStatement.nativeExecute Update(Native Method) at sybase.jdbc4.sqlanywhere.IIStatement.executeUpdate (IStatement.java:545) at sybase.jdbc4.sqlanywhere.IStatement.executeUpdate( IStatement.java:294) at com.mchange.v2.c3p0.impl.NewProxyStatement.execute Update(NewProxyStatement.java:64) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQLStatements(SQLExecutor.java :120) ... 5 more81333833137792Unknown DeviceServer Install 0000Exception while upgrading database schema. com.novell.zenworks.systemupdate.exceptions.System UpdateException: Unable to update database schema at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.PreGloba lAction.execute(PreGlobalAction.java:166) at com.novell.zenworks.configure.actions.ExecutePreGl obalConfigureAction.configure(ExecutePreGlobalConf igureAction.java:134) at com.novell.zenworks.configure.actions.ExecutePreGl obalConfigureAction.main(ExecutePreGlobalConfigure Action.java:161) Caused by: com.novell.zenworks.datamodel.exceptions.InternalD ataModelException: Error executing SQL: WHILE EXISTS ( select acoTags.id from zACOContentTypeTags acoTags , INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoTags.id = acoType_temp.id ) BEGIN DELETE from INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoType_temp.id in ( select top 1000 acoTags.id from zACOContentTypeTags acoTags , INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoTags.id = acoType_temp.id order by acoTags.id ) END INSERT INTO zACOContentTypeTags SELECT id ,ContentType , 0 FROM INTERIM_ACOContentTypeTags_TABLE acoType_temp where acoType_temp.ContentType is not null at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQLStatements(SQLExecutor.java :151) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQLStatements(SQLExecutor.java :84) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQL(SQLExecutor.java:71) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.PreGloba lAction.execute(PreGlobalAction.java:133) ... 2 more Caused by: java.sql.SQLException: [Sybase][JDBC Driver][SQL Anywhere]Syntax error near 'where' on line 5 at sybase.jdbc4.sqlanywhere.IIStatement.nativeExecute Update(Native Method) at sybase.jdbc4.sqlanywhere.IIStatement.executeUpdate (IStatement.java:545) at sybase.jdbc4.sqlanywhere.IStatement.executeUpdate( IStatement.java:294) at com.mchange.v2.c3p0.impl.NewProxyStatement.execute Update(NewProxyStatement.java:64) at com.novell.zenworks.systemupdate.v_11_2_0.database .SQLExecutor.executeSQLStatements(SQLExecutor.java :120) ... 5 more81333833137802Unknown DeviceServer Install 0000ExecutePreGlobalConfigureAction complete!21333833137868Unknown DeviceServer Install 0000$UPGRADE_RESULTS$:FAILED11333833139172Unknown DeviceServer Install 0000$INSTALL_SUCCESS$:NONFATAL_ERROR11333833139187 Unknown DeviceServer Install

Anyone know what's wrong and how to fix it?

Our ZCM-environment:
1 SLES11 SP1 with the INTERNAL Sybase-database placed on it.
2 SLES11 SP1 ZCM11 SP1-servers